Timpul are nesfârșită răbdare…

Trăim cu toții un mic paradox – timpul are nesfârșită răbdare cu noi – așa cum spunea Marin Preda, însă nu vrem să vedem asta. Trăim în secolul vitezei, al informației, al ciberneticii; totuși uităam cât suntem de asemănători strămoșilor noștri. Ei trăiau pe același Pământ, pe aceleași meleaguri, cu aceleași patru anotimpuri. Ba mai mult, pământul se învârtea în jurul aceleiași stele, tot cu 365,25 de zile pe an, o zi tot 24 de ore avea, iar axa pământului era la fel de înclinată ca acum.

Nimic nu s-a schimbat decât mentalitatea și indoctrinarea că nu avem timp. Aș așterne aici acea poezie care se tot spune că este a lui Paller, dar pe care chiar el a negat că ar fi scris-o, aceia cu Avem timp, însă nu văd rostul.

Ce s-a schimbat? Lumea este acum antrenată într-o haotică mișcare, uluitor de rapidă și, de cele mai multe ori, inutilă. Cum spune americanul, nu ne mai oprim să mirosim trandafirii și… murim, dacă nu fizic, măcar pe dinăuntru.

Totuși, dacă stăm să ne gândim că Pământul se învârte în jurul axei cu aproximativ 1700 mii de kilometri pe oră, și în același timp se învârte înjurul Soarelui cu aproximativ 106 mii de kilometri pe oră, iar Sistemul Solar se rotește în jurul Centrului Căii Lactee cu aproximativ 780 de mii de kilometri pe oră, ba mai mult, galaxia noastră călătorește prin spațiu cu aproximativ 6 milioane de kilometri pe oră – viteza omenirii este insignifiantă.

Alergăm spre nicăieri! Timpul are nesfârșită răbdare, însă trebuie să avem și noi, răbdare cu noi înșine!

Reclame

Un gând despre „Timpul are nesfârșită răbdare…

  1. giani spune:

    Si tot Marin Preda spune, la sfarsitul aceluiasi volum „timpul nu mai avea răbdare cu oamenii” – depinde doar de noi cum il folosim si ce alegem sa facem cu timpul care curge (teoretic) cu aceeasi viteza pentru toti. In ce priveste rabdarea…e o calitate rara, zilele acestea, de aceea ii si admir pe cei care o au;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s